Du lurer kanskje på hvordan det er å intervjue vilt fremmede mennesker og så sitte å skrive om dem? Nå skal du få et lite innblikk.
Nå skal du få vite litt om hvordan det er å skrive en artikkel etter å ha intervjuet et helt fremmet menneske.
Ydmyk over gode tilbakemeldinger
Jeg har et oppriktig ønske om at ordene jeg skriver skal sette spor hos leserne, men det er ikke sjelden at samtaler og intervjuer jeg har setter dype spor i meg. Denne uken har jeg skrevet 3 artikler om kreft. To av intervjuene var med to nydelige damer med uhelbredelig kreft. En skulle kanskje tro at jeg gruer meg til slike intervjuer, men det er egentlig tvert i mot. Jeg liker å jobbe med noe som betyr noe. Jeg elsker å snakke med mennesker, og jeg føler meg heldig som får lov til å hjelpe de til å åpne seg og sette ord på det som er vanskelig. Ikke minst liker jeg å sitte i ettertid og formulere setningene som både skal gi inntrykk, vise en historie og kanskje sette spor hos leseren.
Å dø med og ikke av.
I slike intervjuer (og ellers også) prøver jeg å være mest mulig meg selv. Jeg spør fra hjertet og ikke fra blokka. Jeg spør om skumle ting som jeg selv er redd for og jeg ber de fortelle hva som er viktig i livet. Ofte renner ordene ut, og jeg skriver for harde livet. Noen ganger glemmer jeg og skrive fordi jeg blir så beveget eller påvirket av det som blir sagt. Likevel husker jeg stort sett hva som blir sagt i ettertid, og kan skrive det ned med mine egne ord.
Det siste intervjuet var med en professor og forsker som jobber med å få uhelbredelig kreft til å i stedet kunne kalle det en kronisk sykdom. Det er oftere og oftere slik at de som opplever og få en slik diagnose, kan dø med sykdommen og ikke av. Dette setter spor og gir håp. Når jeg skal ha slike intervjuer er jeg alltid litt spent. De inneholder ofte faglige ord og uttrykk som gjør at det kan være vanskelig å forstå. Jobben min er å oversette disse ordene til et mer folkelig språk så «mannen i gata» skal få interesse og lese saken. Intervjuobjektene får alltid lese korrektur, og har mulighet til å trekke fra og legge til, og på denne måten blir saken kvalitetssikret.
Gode tilbakemeldinger gjør at jeg føler at jeg er på rett sted og gjør jeg noe som er meningsfylt.
https://www.altomdinhelse.no/sammen-mot-kreft/klinisk-forskning-nodvendig-for-utvikling-av-kreftbehandling/
https://www.altomdinhelse.no/hjernen-og-nervesystemet/nar-dagen-i-dag-er-den-beste-du-far/