Show don`t tell

Hvordan vise hva du mener, uten å skrive det helt ut?


Det viser seg i mitt forfatterskap at jeg liker å gå grundig til verks når jeg skriver. Noen ganger litt for grundig. Show don’t tell er en huskeregel jeg bør ha foran meg når jeg skriver. Det å ikke undervurdere leseren og heller la karakterene få vise med handlinger hvordan de har det fremfor å beskrive det. Lettere sagt enn gjort..

Men hva menes med «show don`t tell?
Noen ganger har jeg fått beskjed om at jeg undervurderer leseren. At jeg tror de ikke skjønner helt hva jeg prøver å si, så da gir jeg heller med t-skjeer. Jeg skriver ord på ord så jeg er sikker på at de forstår hva jeg mener. Jeg er så redd for at de skal misforstå eller tenke noe annet enn jeg har tenkt at de skal tenke… Gir det mening? Jeg er jo ny i dette, så jeg sluker alle råd jeg kan få, og akkurat dette med «show don`t tell» er visst noe som går igjen.
I det store og det hele handler det egentlig bare om at du med handling skal vise med handling istedenfor med ord.

Men hvordan?

Dersom en av karakterene er mørkredde så kan du jo istedenfor å skrive: «hun var så mørkredd. Alt med mørket skremte henne. Fra hun var liten hadde hun kjent på utryggheten bare moren skrudde av lyset ved leggetid, og hun hadde tidlig vent seg til å sove med lyset på.»
Isteden kan du jo skrive: «Hun kjente hårene reise seg på ryggen. Var det noen bak døren? Var det ikke en skygge som rørte seg? Hun krøp lengre under dynen og kjente hjertet dunke hardere under pysjgenseren.»

Kanskje ikke det aller beste eksemplet, men det skyldes nok at jeg er fersk i dette jeg også. Men jeg jobber med saken. Show, don`t tell. Vis – ikke fortell.

Tekst: Cathrine Naglestad

Blogg

ENDELIG!

Etter 1,5 års hard jobbing er boken endelig her! En nydelig dag i juli kom dagen jeg har ventet på så lenge. Min egen bok kom levert på døren i fire fulle esker. Følelsen var ubeskrivelig.

LES BLOGG »

Velkommen til Linåskollen

Et sted og trives – et sted å leve Vokabel har levert all tekst til nettsidene til boligprosjektet Linåskollen på Langhus. Denne gang har jeg skrevet om nærmiljøet mitt, noe som var både gøy og utfordrende.

LES BLOGG »
Vokabel leverer nettsider

Vokabel leverer nettsider!

Er du på jakt etter en enkel nettside som kan fungere som ditt digitale visittkort? Visste du at Vokabel i tillegg til nettsidetekster og andre tekster også leverer design og produksjon av nettsider? Du har en

LES BLOGG »

Litt er bedre enn ingenting

Hvordan er det med deg? Er du sånn som blir oppgitt over deg selv hvis ikke du trener nok, leser nok, rydder nok, spiser sunt nok, treffer venner nok? Er du en sånn som kjefter mer

LES BLOGG »

Litt hjelp eller mye hjelp?

Det er ikke sikkert du trenger så mye hjelp. Kanskje bare litt rådgivning eller justering på eksisterende tekster? Stellar Consulting tok kontakt med Vokabel for å få hjelp og for å få en sparringspartner i forbindelse

LES BLOGG »

Forfatter

ENDELIG!

Etter 1,5 års hard jobbing er boken endelig her! En nydelig dag i juli kom dagen jeg har ventet på så lenge. Min egen bok kom levert på døren i fire fulle esker. Følelsen var ubeskrivelig.

LES BLOGG »

Jul i juli…

Det er ikke alltid så lett å skrive om det som ikke er aktuelt her og nå. Hvordan hente inspirasjon til å skrive om vinterkulda når sola skinner og du har solfaktor 30 på nesa? Tidligere

LES BLOGG »

Jeg skal bli forfatter!

Det var en gang….. Det var en gang ei lita jente som hver dag brukte veien til skolen for å fortelle venninnene om drømmene hun hadde hatt om natten. Drømmene var detaljerte og fargerike og jenta

LES BLOGG »